Despre

De-abia când ai acest document, precis, clar,

proiectul semnat de arhitect,

atunci poți fi convins că el este autorul.

Altfel, rămâne o poveste, frumoasă poate,

dar cu o incertitudine.

[dr. istoric artă Cezara MUCENIC]

A început cu o mică incertitudine și cu o mare doză de curiozitate. Se întâmpla în mijlocul anilor ‘60, când nu știa ce cale să urmeze pentru a-și continua studiile în mediul universitar: Mie îmi plăcea istoria. Îmi plăceau artele în general. A urmat cursurile Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității București, secția Istoria și Teoria Artei, pe care le-a finalizat cu un studiu privind arhitectura tradițională în București, pornind de la teoria lansată de arh. Constantin Joja.

În ciuda neșansei de a fi pasionată de cercetarea de arhitectură în vremurile tulburi ale României comuniste, sprijinul constant al familiei, ambiția “lucrului bine făcut” și o perseverență cu totul deosebită, au permis aprofundarea cercetării arhivelor municipiului București și dezvoltarea unui simț particular al arhitecturii locale.

Astăzi, Dr. Cezara Mucenic este expert atestat de Ministerul Culturii și Cultelor pentru “Cercetare Monumente Istorice: A, G”. Proiectele sale, desfășurate în ultimii 40 de ani, prezintă cu acuratețe și precizie evoluția urbanismului bucureștean. Și constituie una dintre cele mai semnificative referințe pentru studii viitoare.